Barackos-túrós pite (omlós tészta)

Hozzávalók:
8 db minipitéhez (kb. 8 cm átmérőjű)
Az omlós tésztához:
  • 300 g BL55 finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 kk. só
A töltelékhez
  • 300 g Rögös túró
  • 10 g tejföl
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 100 g porcukor
Egyéb hozzávalók
  • 2 db tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • házi baracklekvár vagy friss barack
  • 1 db tojás a sütemények szélének kenéséhez
Elkészítés:

A vajat és a lisztet elmorzsoljuk. Mindkét alapanyag legyen hideg, a mozdulataink pedig legyenek gyorsak, mert ettől lesz omlós a tészta. Ezután hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a sót, és további gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk a tésztát, amíg teljesen homogén nem lesz. Formázzuk gombóc alakúra, és fóliával letakarva egy órán át pihentessük a hűtőben (vagy akár egy éjszakán át). Közben készítsük el a tölteléket! Reszeljük le a megmosott citromunk héját, és a többi hozzávalóval keverjük össze. A tésztát nyújtsuk ki 4–5 mm vastagságúra, vágjuk a piteformának megfelelő méretűre, majd óvatosan illesszük bele a kivajazott formába. A tészta széleit vágjuk le egy éles késsel, széleit kenjük meg tojással. A tészta belsejét szurkáljuk meg villával, majd 170 fokos sütőben 10–12 percig süssük a tésztát légkeverésen. Ezután keverjük össze a túrótöltelék hozzávalóit. Ha megsült a tészta, tegyük rá a túrótölteléket, és tegyük vissza további 8–10 percre. A kristálycukrot és a tojásfehérjéket keverjük össze egy üvegedényben kézi habverő segítségével, majd vízgőz fölött melegítsük kb. 75 fokig. Ezután egy magasfalú edényben elektromos habverővel verjük kemény habbá, majd tegyük bele egy kisebb, csillagfejjel ellátott habzsákba. Ez idő alatt pont megsül a pitében a töltelék is. A pite tetejét kenjük meg házi baracklekvárral, a piték szélére nyomjunk a habzsákból pici díszeket, majd tegyük vissza a sütőbe a pitét száradni 120 fokon kb. 20 percre. Ha szükséges, gázos konyhai lángszóróval karamellizáljuk a díszeket.


További receptek

,