Cukkinis-túrós ropogósra sütött korongok, görög joghurt mártogatóssal (fasírt formájú, vega zöldségkorongok)

Hozzávalók:(3–4 fő részére)
A tallérokhoz
  • 500 g (2 db közepes) cukkini
  • 125 g Rögös túró
  • 60 g liszt (ha gluténmentes változatot szeretnél, helyettesítsd keményítővel)
  • 2 szál újhagyma
  • 25 g parmezán
  • 1 db nagy tojás
  • olaj a sütéshez
Eper öntet
  • 200 g görög joghurt (tejföllel és natúr joghurttal is helyettesíthető)
  • 1–2 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 tk. harissa vagy más csípős szósz (elhagyható)
Elkészítés:

Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a cukkinit. Sózzuk meg, és hagyjuk állni 30 percig, míg ki nem ereszti a levét. Ezután reszeljük le a parmezánt is. Tegyük a Rögös túrót a liszttel aprítógéppbe, és addig daráljuk, míg homogén, homokszerű állagot nem kap. Ha nincs aprítógép, dolgozzuk el a két hozzávalót villával. A hagymát szeleteljük 2 mm-es karikákra a zöldjével együtt. A lereszelt cukkini levét amennyire csak tudjuk, nyomkodjuk ki. Dolgozzunk egyszerre kisebb mennyiséggel: tegyünk egy adagot a markunkba, és szorítsuk, amilyen erősen tudjuk, amíg csak csöpög belőle a lé. Tegyük a cukkinit a lisztes Rögös túróval, reszelt sajttal, hagymával és tojással egy tálba. Keverjük alaposan össze, és sózzuk ízlés szerint. Majd a zöldséges masszát 30–60 percre tegyük a hűtőszekrénybe pihenni. Egy vastag aljú serpenyőbe öntsünk olajat, és melegítsük közepesen forróra. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró, mert akkor a korongok külseje megég, mielőtt átsülne a belseje. A zöldséges masszából vegyünk pingponglabda méretű adagokat, amiket kézzel 2 cm lapos korongokká nyomkodunk, és óvatosan csúsztassuk az olajba. Takarjuk le, és süssük kb. 2 perc alatt aranybarnára az egyik oldalukat, majd óvatosan megfordítva, immár fedő nélkül megsütjük a korongok másik oldalát is. Az elkészült korongokat emeljük ki az olajból, és tegyük konyhai törlőpapírral bélelt tálba, hogy a papír felszívhassa a felesleges olajat. Közben készítsük el a mártást is. A joghurtot keverjük össze épp csak annyi olívaolajjal, hogy kellemesen érződjön az íze. Sózzuk ízlés szerint, majd adjunk hozzá egy kevés harissát, esetleg más csípős szószt, de ezt akár ki is hagyhatjuk. Keverjünk rajta egyet, és kínáljuk a zöldségropogós mellé. A zöldségkorongok frissen kisütve, forrón a legfinomabbak.


További receptek

,