Epres-túrókrémes pavlova
Hozzávalók: (20 cm-es tortához)
A pavlovához
- 6 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 260 g cukor
- 15 g kukoricakeményítő
- 1 tk. almaecet
- 2 dl hideg tejszín
Az eperöntethez
- 250 g friss eper
- 1 db lime leve
- 30 g cukor
- 1 ek. vaníliakivonat
A túrókrémhez
- 300 g Rögös túró
- 1,5 evőkanál porcukor
- 2–3 ek. tejföl
- 1 ek. vaníliakivonat
A díszítéshez
- pár szem friss eper
Elkészítés:
A cukorból tegyünk 3 evőkanállal egy kis tálkába, adjuk hozzá a keményítőt, majd keverjük el. A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót, majd kezdjük el habbá verni. Amikor már habos, de még nincs kemény tartása, akkor kanalanként mehet hozzá a cukor. Ha már jó kemény a hab, akkor adjuk hozzá a maradék, keményítővel elkevert cukrot, végül pedig az almaecetet is belekeverjük. Sütőpapírral béleljünk ki két nagy tepsit, és egy tortakarikával rajzoljunk rá 2 db 20 cm-es kört. Osszuk el egyenlően a tojáshabot a két tepsire, és formázzuk meg a pavlovákat úgy, hogy az egyik teteje lapos maradjon (erre jön majd a töltelék), a másik pedig lehet díszesebb. 110 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül) egy órán át sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt, és hagyjuk a sütőben kihűlni (legalább még két órára, de akár egy éjszakán át is). Az epret tisztítsuk meg és aprítsuk fel, majd a lime levével, a cukorral és a vaníliával együtt keverjük el és hagyjuk állni legalább egy órát, hogy levet eresszen és megpuhuljon. Ezután az epreket egy krumplinyomóval finoman összetörjük, hogy darabos szószt kapjunk. A túrókrémhez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd az összeállításig hűtőbe tesszük. Ha kihűltek a habcsókok, akkor a laposabb formát tortatálra tesszük, és rákanalazzuk a Rögös túrós tölteléket. Ezt meglocsoljuk az epres öntettel, és lefedjük a másik lappal. A tetejére csorgathatunk még az epres szószból, plusz friss eperrel vagy bogyós gyümölcsökkel díszíthetjük.