Gombaleves sós túrógombóccal

Hozzávalók: (4 adaghoz)
A gombócokhoz
  • 10 dkg Rögös túrós
  • 4 db nagy tojás
  • 25 dkg búzadara
A leveshez
  • 12 dkg szárított erdei gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 ek. vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db kis zellergumó
  • 2 db közepes burgonya
  • 2,5 liter alaplé vagy víz
  • 1 db babérlevél
  • só, bors
  • 2 ek. tejföl
  • 1 púpos ek. liszt
  • 25 dkg csiperkegomba
Elkészítés:

A szárított gombát 3 dl forró vízzel leöntjük, majd állni hagyjuk fél órát. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Amikor kezd üvegessé válni, hozzáreszeljük a fokhagymát, átkeverjük, és hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket. Beletesszük a beáztatott gombát a levével együtt, majd ráöntjük az alaplevet is. Jól átkeverjük, beletesszük a babérlevelet és sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben a gombócokhoz a Rögös túrót kissé összetörjük, elkeverjük a tojással, hozzáadjuk a búzadarát és sózzuk. 15 percig állni hagyjuk, majd egy kanállal sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. 10–12 percig főzzük, majd leszűrjük őket. Ha a levesben megpuhultak a zöldségek, akkor a tejfölt a liszttel simára keverjük, és hozzáadunk a levesből 2–3 merőkanálnyit. Ezzel is simára keverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe és elkeverjük benne. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik (de forralni már nem kell). A Rögös túrós grízgombócokat a levesbe szedjük és így tálaljuk.


További receptek

,