Gombaleves sós túrógombóccal
Hozzávalók: (4 adaghoz)
A gombócokhoz
- 10 dkg Rögös túrós
- 4 db nagy tojás
- 25 dkg búzadara
- só
A leveshez
- 12 dkg szárított erdei gomba
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek. vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db kis zellergumó
- 2 db közepes burgonya
- 2,5 liter alaplé vagy víz
- 1 db babérlevél
- só, bors
- 2 ek. tejföl
- 1 púpos ek. liszt
- 25 dkg csiperkegomba
Elkészítés:
A szárított gombát 3 dl forró vízzel leöntjük, majd állni hagyjuk fél órát. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Amikor kezd üvegessé válni, hozzáreszeljük a fokhagymát, átkeverjük, és hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket. Beletesszük a beáztatott gombát a levével együtt, majd ráöntjük az alaplevet is. Jól átkeverjük, beletesszük a babérlevelet és sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben a gombócokhoz a Rögös túrót kissé összetörjük, elkeverjük a tojással, hozzáadjuk a búzadarát és sózzuk. 15 percig állni hagyjuk, majd egy kanállal sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. 10–12 percig főzzük, majd leszűrjük őket. Ha a levesben megpuhultak a zöldségek, akkor a tejfölt a liszttel simára keverjük, és hozzáadunk a levesből 2–3 merőkanálnyit. Ezzel is simára keverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe és elkeverjük benne. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik (de forralni már nem kell). A Rögös túrós grízgombócokat a levesbe szedjük és így tálaljuk.