Spárga leves medvehagymás túrós raviolival
Hozzávalók:
A leveshez
- 20 dkg fehér spárga
- 1,5 l zöldségalaplé
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- só, fehér bors, cukor
A raviolihoz
- 0,5 kg liszt
- 1 csokor medvehagyma
- 4 db tojás
- 25 dkg Rögös túró
- 1 csipet só
- 5 dkg pirított szalonnakocka
- 1 ek. tejföl
Elkészítés:
A spárgát megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. Lábasban felhevítjük a vajat és az olívaolajat, hozzáadjuk a fehér borsot, amin a spárgákat rövid ideig, intenzív lángon megpirítjuk. Ráöntjük a fehérbort, pár percig pároljuk, míg az alkohol eltávozik, majd felöntjük az alaplével és kb. 30 percet főzzük. Főzés után leturmixoljuk, leszűrjük, majd sóval, borssal, cukorral ízesítjük és tejszínnel gazdagítjuk. A medvehagymát forrásban lévő vízben rövid ideig forrázzuk, ezután jól kinyomkodjuk. Kevés olívaolajjal és sóval leturmixoljuk. A lisztet, a tojást és a forrázott, turmixolt medvehagymát összegyúrjuk. Ha túl lágy a tészta, kevés lisztet lehet adni hozzá. A kész zöld tésztát egy órára hűtőbe tesszük. Kilisztezett felületen a tésztát két részre osztjuk, és hosszában 10 cm szélesen kinyújtjuk. A Rögös túrót, az apróra vágott medvehagymával, sóval, borssal és a felkockázott szalonna felével összekeverjük. Egy teáskanállal a kikevert Rögös túrós tölteléket az egyik tésztára halmozzuk 5 cm távolságra egymástól, majd a másik tésztalappal lefedjük. A töltelék mellől a levegőt alaposan kinyomkodva, késsel vagy derelyevágóval egyenlő részekre osztjuk. Forrásban lévő sós vízben rövid ideig főzzük, míg feljön a felszínre. A megfőtt zöld tésztát a pirított szalonna másik felével, a finomra vágott medvehagymával vajon átforgatjuk, majd a levesben találjuk.