Túrógombóc vörösboros eper öntettel
Hozzávalók:
- 50 dkg rögös túró
- 4 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 lime
- 1 ek porcukor
- 1 ek zsemlemorzsa (panko) a gombócba
- 10 dkg zsemlemorzsa pirítva (tálaláshoz)
- 1 ek búzadara
Eper öntet
- 50 dkg eper
- 2 dl vörösbor
- 2 ek cukor
- 2 db lime levél
- 1 db citromnád
- 4 levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A túrót szétmorzsolom, villával összekeverem vajjal, tojássárgájával, a reszelt lime héjjal, a búzadarával és a morzsával. A porcukrot a tojásfehérjével és a csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a többi hozzávalóhoz. A kevert masszát legalább egy órára hűtőbe teszem. A hideg masszából, vizes kézzel gombócokat formázok, majd forráspontig melegített sós vízben körülbelül 10-perc alatt kifőzöm.
Eper öntet:
A vörösbort egyszer felforralom, hozzáadom a cukrot, az apróra vágott epret, a lime levelet és a citromnádat, majd rövid ideig főzöm. A folyamat végén hozzáadom a friss összevágott bazsalikomot, de már nem hőkezelem tovább. Kihűtve, a gombócok mellé kínálom.
Tipp:
Turmixgépben kristálycukrot és bazsalikomot összeturmixolok, és ezzel a zöld cukorral a gombócokat megszórom.