Túrógombóc vörösboros eper öntettel

Hozzávalók:
  • 50 dkg rögös túró
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 lime
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek zsemlemorzsa (panko) a gombócba
  • 10 dkg zsemlemorzsa pirítva (tálaláshoz)
  • 1 ek búzadara
Eper öntet
  • 50 dkg eper
  • 2 dl vörösbor
  • 2 ek cukor
  • 2 db lime levél
  • 1 db citromnád
  • 4 levél friss bazsalikom
Elkészítés:

A túrót szétmorzsolom, villával összekeverem vajjal, tojássárgájával, a reszelt lime héjjal, a búzadarával és a morzsával. A porcukrot a tojásfehérjével és a csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a többi hozzávalóhoz. A kevert masszát legalább egy órára hűtőbe teszem. A hideg masszából, vizes kézzel gombócokat formázok, majd forráspontig melegített sós vízben körülbelül 10-perc alatt kifőzöm.

Eper öntet:

A vörösbort egyszer felforralom, hozzáadom a cukrot, az apróra vágott epret, a lime levelet és a citromnádat, majd rövid ideig főzöm. A folyamat végén hozzáadom a friss összevágott bazsalikomot, de már nem hőkezelem tovább. Kihűtve, a gombócok mellé kínálom.

Tipp:

Turmixgépben kristálycukrot és bazsalikomot összeturmixolok, és ezzel a zöld cukorral a gombócokat megszórom.


További receptek

,