Túrós-pestós, zsályás, sonkás pizza
Hozzávalók:
A pizzatésztához
- 500 g 00-ás liszt
- 3 dl víz
- 10 g élesztő
- 25 g só
A feltétek
- medvehagyma pesztó
- 100 g Rögös túró
- néhány levél friss zsálya
- 100 g bivalymozzarella
- 100 g sonka
Elkészítés:
A vízben elmorzsoljuk az élesztőt, és lassanként adagoljuk hozzá a lisztet, a végén a sót. Géppel 20 percig vagy ha nincs gép, akkor kézzel 40 percig dagasztjuk a tésztát, majd egy nedves konyharuhával letakarjuk, és egy zárt műanyagdobozban hagyjuk kelni 24 órán át szobahőmérsékleten.
Ha eltelt az egy nap, 3 egyenlő nagyságú bucira osztjuk a tésztát, és újabb 24 órán át hagyjuk kelni, immár a hűtőben.
Ezt követően kinyújtjuk a pizzatésztákat, teszünk rájuk a pesztóból, megszórjuk a Rögös túróval, és rádobjuk a mozzarellát, a zsályát és a sonkát.
Előmelegített 450 fokos pizzakemencében kb. 1,5 perc alatt készre sütjük.
Ha nincs otthon pizzakemencénk, a sütőt grillfokozatra állítjuk a legmagasabb hőmérsékleten. A rácsot a legfelső állásra helyezzük, erre pizzakövet teszünk, majd egy órán keresztül előmelegítjük a sütőt. Ezután nagyjából 3–4 perc alatt megsütjük a pizzát a kövön.